Sunday, August 18, 2013

Coret-coret Ayam.....


Assalamualaikum....Syukur pada Allah saat kita masih berpeluang bergelumang dengan hobi serama masih ada insan yang tidak punya kemampuan dan kesempatan seperti kita. Sudah pastinya nikmat yang paling besar yang Allah kurnia adalah nikmat Iman dan Islam...Semoga sama-sama memelihara Iman sebaimana sayangnya kita saat membelai Si Serama...
 
 
Coretan ini juga ingin mengucapkan takziah di atas musibah yg menimpa rakan serama kita iaitu Saudara Tuan Farid setelah terlibat dalam kemalangan juga terhadap insan-insan lain yang diuji Allah. Semoga Allah campakkan sifat Sabar dan Tabah serta Redha atas apa yg menimpa. Sesungguhnya setiap aturan Allah punya hikmah tersembunyi supaya manusia ini sedar merka sekadar Hamba..... 
 
 
 
Usah lupa saudara Se-Islam kita di pelusuk dunia khusunya Palestin, Syiria, Mesir, Myanmar dan yang lainnya agar Allah pelihara mereka saat mereka do ujo...Semoga Alah tempatkan mereka dalam kalangan Para Syuhada



 
 
Allahhummansur Hum.......
Fi Mesir
Fi Syiria
Fi Palestin
Fi kulli makan wa fi kulli zaman....
Ameen......
 

Wednesday, April 18, 2012

Anak2 Baru....

Assalamualaikum....ini adalah anak2 terbaru dari baka kubing yang saya ada. Berusia tak sampai sebulan. Tetas 3ekor dan jantina masih belum dikenalpasti...

Sekarang ni `ctting` tu dah nampak tapi seekor je la. Nak pasti kene tunggu besar baru boleh tengok petensi sebenar.
Papepun kene sabar....

Gambar 3 beradik...

setakat ni seekor nampak ok cket. yg lain tak tau lg..

Si Muda....

Assalamualaikum w.b.t...Lama tak update blog ni. Sedikit sibuk dan kekangan masa menyebabkan tertangguh nak update blog. Entri kali ini adalh seekor ayam muda, ayam baru nak lekat gaya. Boleh la perlahan lahan sebagai penyejuk mata balik dari kerja.....

Ayam biasa2 je...kire ok la...

dah mula parking dan stand.....sejuk cket tengok..

Thursday, December 1, 2011

Saje2 je...

Salam....ayam muda dengan eksesori yang agak menarik.......kira ok la sebagai bredeer baru macam saya....








video

Sunday, November 13, 2011

Kembang lilin @ kubing...

Salam....untuk entry kali ni adalah koleksi bakal induk reban yg terbaru....induk dara hasil produk reban sendiri...alhmadulillah....ibu dia adalah ibu darah kembang lilin rumah stopa dungun dan bapak dia juga dari rumah stopa...menurut tuan dia bapak ini berdarah Obama iaitu ayam azhar AD Farm yg pernah menjadi johan...wallahhua`lam.....

masih dara lagi...

menanti untuk dimasukkan dengan pembaka....

Harap2 induk ini sihat, hidup dan boleh bertelur.....ameen.....

Wednesday, November 9, 2011

Ni yang malas nei...............

Assalamualaikum salam sejahtera...harap chat2 hendaknya dan lebih baik dari yg semalam....ameen..baru2 ni ada la berkunjung ke  rumah teman dengan tujuan nak tengok ayam...ada seekor anak rinting anak b, ayam yg berperangai dan sedap mata memandang...jom layan...


video

Syok2 tengok anak ayam  ni kawan pn bawak keluar sekor induk yang baru nak bertelur....atas warna dan cutting kira ok la....lama tenung aish berkenan la plak...ni yang malas ni, hajat di hati malas dah nak beli2 ayam ni tapi gatal tangan punya pasal ambik la jgak....alahai....melayang duit...mudah2an pelaburan nie mampu mengeluarkan baka2 yg menjadi penyejuk mata..... 



Sunday, November 6, 2011

Bapak Pembaka Utama.....

Assalamualaikum.......xtau nak post ape, ayam2 pn masih anak2 lagi....jadi boring2 saje nak sembang2 ayam nie...Ini adalah antara bapak pembaka utama saya....sudah berusia hampir 1 tahun 4 bulan....Anak kepada ayam yg bernama balung putus kerana balung sudah putus sewaktu kecil....ayam kuning ini adalah anak batch kedua, bapak dan ibu berdarah kembang lilin @ kubing....maka lahirlah anak ini yg berwarna kuning...

sewaktu anak B

Meningkat remaja....

Baru nak lekat perangai.....

Gambar terkini....

lagi gambar terkini....

Lagi...lagi...dan lagi.....